Al onze dieren hebben de ruimte om vrij rond te kunnen scharrelen. Ze beschikken ook over een schuilstal met vers stro. Daarnaast zijn wij zeer kritisch op wat de dieren te eten krijgen. Wij maken zelf een mengsel van diverse ingrediënten afgestemd op de behoefte van het specifieke dier, dit het liefst GMO vrij en biologisch. De varkens krijgen alleen puur plantaardige voeding te eten, bestaande uit verse groenten, hooi en een door ons zelf samengestelde mix (denk aan gerst, luzerne, zemelen, bietenpulp etc,). Deze laten we een nacht fermenteren zodat de dieren de voedingsstoffen nog beter kunnen opnemen.
Mangalitza varkens
Het Mangalitza varken komt oorspronkelijk uit Noord Servië en Hongarije. Door z’n krullerige vacht staat het ook wel bekend als wolvarken. Ze zijn er in diverse kleuren, wij hebben echter alleen de rode en blonde varianten. De blonde Mangalitza is het Hongaarse spekzwijn, de rode stamt af van het Hongaarse Szalonta varken. Vroeger was de Mangalitza een geliefd ras vanwege de kwaliteit van het vlees en de flinke speklaag. De intensivering van de varkenshouderij, met zijn voorkeur voor de Engelse rassen, betekende bijna de ondergang van het varken. Het is een traag groeiend (= duur) ras met meer vet dan vlees en werd daarom steeds minder populair. Eind jaren 70 was dit ras bijna uitgestorven. Toch waren er nog boeren en hobbyboeren die het ras koesterden. En gelukkig maar. Dankzij tientallen fokkers in heel Europa heeft het Mangalitza varken kunnen overleven. De Mangalitza is een echt spekzwijn en is daardoor ook goed bestand tegen kou, min 30 graden is geen probleem. Ze zijn zeer sociaal en zeer beweeglijk en daardoor eigenlijk alleen geschikt te houden als scharrelvarken. Doordat het een oerras is zijn het sterke en zeer weerbare dieren die eigenlijk nooit wat mankeren.
Kippen
Op de Hoeve houden we legkippen en vleeskippen. Beide kunnen lekker scharrelen en daar wordt een kip gezond en blij van. En zonder gezonde kip geen gezond ei of vlees. Doordat de kippen vrij kunnen bewegen en zelf insecten en wormpjes bijeen kunnen scharrelen zorgt ervoor dat de kip een gezonde vetzuurbalans heeft. Wanneer de kip dan bijvoorbeeld een ei legt betekent dit dat deze naar verhouding dan ook veel meer Omega-3 vetzuren bevat dan het ei van een kip die niet buiten komt, amper kan bewegen en slechte voeding krijgt. Onze kippen leggen dus Omega-3 eieren, ook wel oereieren genoemd.
De kippenrassen die wij houden zijn Cream Legbar, Marans, Mechelse Koekoek, Araucana en de Bresse kip. Het ras bepaald de kleur van de eierschaal, zo leggen bijvoorbeeld de Araucana's groen-blauwe eitjes, de Marans donkerbruine en de Mechelse Koekoeken lichtbruine. Wanneer je bij ons een doosje eitjes koopt bestaat deze uit verschillende kleuren.
Onze kippen worden volgens biologisch principe gehouden. Dit betekent dat zij biologisch voer krijgen en dat de kippen niet preventief worden behandeld met allerlei medicijnen zoals antibiotica. Maar wij gaan nog een stapje verder, onze kippen krijgen voer zonder soja en ook welke niet enkel uit granen bestaat. De kip is namelijk van nature carnivoor (het liefst eet zij wormpjes, insecten, kikkertjes etc.) en geen graan eter, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Wanneer een kip alleen granen te eten krijgen zorgt dit voor heftige botontkalking.
Kalkoenen
Naast kippen vind je bij ons ook kalkoenen op de Hoeve, het ras dat wij houden is Ronquière. Dit oerras was na de barre hongerwinter van de Tweede wereldoorlog zo goed als uitgestorven. Gelukkig zijn er toch een aantal boeren geweest die het niet over hun hart konden verkrijgen de kalkoenen op te eten. Daardoor bleken er gelukkig nog voldoende authentieke exemplaren over waarmee twee Belgische broers een fokprogramma konden opstarten. De historische Ronquières zijn niet te vergelijken met de kalkoenen uit de bio-industrie. Die zijn speciaal gemaakt voor de vetmesterij. Die dikke breedborst-kalkoenen, veelal gefokt in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, kunnen niets meer: ze kunnen niet vliegen, zijn zelfs niet meer in staat tot geslachtsgemeenschap. De voortplanting is geregeld via kunstmatige inseminatie Het vlees van die industrie-kalkoenen is opgepept, korrelig en heeft geen vezelstructuur. Het vlees van onze Ronquières daarentegen zijn een ware delicatesse.
Honingbijen
Zo'n zestal bijenvolkjes bestuiven naar hartelust ons land. Wij houden de zogenaamde Buckfast bijen. Op de Abdij van Buckfast in Engeland is een broeder hiermee gestart, vandaar de naam. Enkele eigenschappen van de geteelde Buckfast koninginnen zijn op de eerste plaats de extreme zachtaardigheid. Het zijn over het algemeen goede overwinteraars, gezond en wat voor veel imkers belangrijk is, zij kunnen ontzettend veel honing halen. Vanwege o.a. deze eigenschappen is het een uitstekende bij om in verstedelijkte gebieden te houden omdat zij een minimum aan overlast bezorgen voor omwonenden.